21 Ocak 2011 Cuma

Ekslibris ve Rüya Gibi Bir Sürpriz

   Sınırlı vaktimde pek çok işe yetişmeye çalıştığım için hiçbir işimi tam yapamıyorum bu aralar (Aslında bir senedir).
   Onun için size detaylı bir ekslibris yazısı yazamayacağım için üzgünüm. Derleyip güzelce toparlayıp daha sonra da yazabilirdim; ancak bundan hemen bahsetmezsem olmaz:)
   Zeynep, benim internetten tanıştığım arkadaşlarımdan biri. İnternetten pek çok insanla tanıştım, kimileriyle can ciğer dost olduk. Ve bu maceramda şaşırtıcı bir şekilde gördüm ki, ekran karşısında hiç görmediğin insanların kimine hakikaten yakınlık duyabiliyorsun.
   Birkaç ay evvel, ortak noktamız olan edebiyat sayesinde tanıştığımız Zeynep de onlardan. Benim bir sohbet esnasında (Twitter'da) kendime ait bir ekslibris istediğimi okuyan Zeynep, kolları sıvamış, bir arkadaşına saatlerce uğraşmaları sonucu benim için bir çizim yaptırmış, onları bastırmış ve Frida Kahlo Sergisi'ne (Bu sergiden bahsedeceğim) gittiğim haberini alır almaz ressamın hayatıyla ilgili, gerçekten alma hayalleri kurduğum bir kitapla- ve güzelim bir mektupla- paketleyerek bana göndermiş.
   Hiç tanımadığı ya da henüz yüz yüze görüşemediği bir insan için.
   Bazı anlarda yaşamak tadına doyulmayacak kadar leziz oluyor. O günden beri içim içime sığmıyor desem yeridir. Hemen kitaplarıma yapıştırdım, size de göstereyim. (Fotoğraf kalitesi biraz düşük, şimdiden özür dilerim.)
   Yeniden teşekkür ederim Zeynep. (Çizimi yapan Melek'e de teşekkürlerimi ilet.)



                                                                             




    Ekslibris nedir, ondan da bahsedeyim. Kitap seviyorsanız kitaplarınızı ödünç alan ve geri getirmeyen birkaç azılı düşmanınız(!) kesinlikle vardır. (Bu durumdan nefret ediyorum) Çoğu zaman bu kitaplar karışır, sahibi bulunamaz; siz de kitabın size ait olduğunu ispatlayamazsınız. Bunun için kitabın iç kapağına, kitabın size ait olduğunu belirten bir iz koyuyorsunuz. Sadece bunun için de değil, kitabınızı süslemek, size ait hale getirmek için de yapıyorsunuz bunu. İşte bu iz, sizin için çizilen ve tüm kitaplarınızın iç sayfasına yapıştırdığınız, üstünüzde isminizin yazdığı bir resim oluyor.
   Ekslibrisler, zamanla sanatçı ruhlu edebiyatseverlerin estetik zevkine hitap eder hale gelmiş. Elle ya da çeşitli materyallerle çizilen kişisel resimler, ekslibris ustaları, olağanüstü ekslibrisler ortaya çıkmış. Yarışmalar düzenlenmiş.
   Kelime anlamı olarak "...nın kütüphanesinden" anlamı taşıyor. Yani "Ekslibris Özge" derseniz, "Özge'nin kütüphanesinden" demek oluyor.
   Ekslibris benim ilgi alanım. Kitap ve resim bağımlılığımın bir sonucu. Bir gün benim de mutlaka yapmak istediğim bir uğraş.

   Türkiye'de Ekslibris'lerin sergilendiği, satıldığı bir derneği var. Buranın sayfasından sizin için birkaç örnek aldım.
   Türkiye'de en ünlü ekslibris ustalarından olan, aynı zamanda derneğin ve Exlibris Müzesi Müdürü Hasip Pektaş'ı da bu vesileyle analım.


  

 Ve onun ekslibrislerinden birkaç örnek:







İstanbul Ekslibris Müzesi'nden bir kare ve eskilere ait bir ekslibris:


2 Yeni fikir:

Zeynep Şule EREN dedi ki...

Özge'ciğim, güle güle kullan Exlibrislerini buradan görünce yeşilimsi tonunu çok sevdim :) Harika olmuşlar,çok da yakışmışlar kitaplarına. Kaynağı gösterYazdır?1 Bu Yorumdan |Alıntı Yap|

Özge dedi ki...

@Zeynep �ule EREN

Sana da söylediğim gibi, yeşilimsi tonu gayet güzel olmuş:)Kitaplarda (ait olduğu yerde) daha bir güzel duruyor. Kaynağı gösterYazdır?1 Bu Yorumdan |Alıntı Yap|

Yorum Gönder